
Tänään piti kirjoittaa päiväkirjaa suomalaisesta päivästä Kansarunousarkistoon tallennettavaksi. Kymmenen vuotta on kulunut edellisestä keräyksestä.Tässä minun päiväni tänään.
Heräsin aamulla vähän ennen seitsemää, nousin vielä pimeään aamuun ja menin keittiöön laittamaan kahvin tippumaan. Vedenkeittimeen laitoin vettä aamupuuroa varten. Sitten televisio auki ja uutiset, jotka olivat etupäässä huonoja. Lamaa, irtisanomisia, pommi-iskuja, sotaa, väkivaltaa.
Koulussa opetin valinnaista käsityötä yläkoulun 8-9 -luokkalaisille: lasten vaatteiden ompelua,huivin virkkamista,kankaan maalaamista, tilkkutäkin ompelemista, lapasten, myssyjen ja villapuseron neulomista, tossujen huovutusta. Kiirettä pitää, mutta onneksi oppilaat ovat innostuneita, osaavat lukea ohjeita ja auttavat toisiaan. Välillä kävin kahvilla ja keskustelimme kahvion emännän kanssa siitä, kumpi on tärkeämpää koulutuksella hankittu pätevyys vai persoonallisuus, kun tehdään henkilövalintoja. Juttelimme myös siitä, kuinka tärkeää tänne maaaseudulle on saada koulutettuja ihmisiä, jotka myös haluavat jäädä tänne. Paluumuuttajat ovat varmimpia jääjiä. Kaupunkiimme valittiin tänään uusi kulttuurisihteeri.
Kirjoitin jonkin aikaa oppilasarvosteluja ja lähdin tyttären kanssa vanhalle rautieasemalle kahville. Junia kulkee enää kolme päivässä, lipunmyyntiä ei ole, joten asema palvelee kahvilana. Söimme Runebergin torttuja, ihailimme ulkona paistavaa aurinkoa, kirkasta pakkaspäivää. Kiersimme samassa rakennuksessa olevan käsityöläismyymälän ja lähdimme kampaajalle.
Tyttären tukkaa leikattiin uuteen malliin, kun minä istuin ja odotin mammografiakuvaukseen terveyskeskuksessa. Ensimmäistä kertaa elämässäni. Juttelin tuttavan kanssa lasten kotihoidosta ja laitoshoidosta. Molemmat hoidimme lapsia pitkään kotona. Olimme tyytyväisiä kotiäitejä ja nyt tyytyväisiä työssä käyviä äitejä.
Kampaajalla tapasin tyttären, jonka tukka oli leikattu toiselta sivulta kaljuksi, toinen puoli oli pitkä ja päälaella tukka oli pystyssä. Mutta se sopi hänelle! Ensimmäinen kampaajakäynti 18-vuotiaana ja heti näin rohkea ratkaisu. Olin ylpeä tyttärestäni.
Kampaajalla sain piilotettua omat harmaani taas kerran blondien raitojen sekaan. Olin tyytyväinen myös itseeni. Sitten kotiin, kahvia ja Helsingin Sanomat. Myös Taito -lehti oli tullut; paljon mielenkiintoisia, tyylikkäitä kierrätysohjeita. Koska pakkasen takia en viitsinyt lähteä ulos, päätin hyötyliikkua imuroimalla ja pyyhkimällä parin huoneen lattiat.
Sitten tytär pyysi kanssaan istumaan ja juttelemaan. Otimme molemmat käsityöt esiin, hän lapasen neulomisen ja minä virkkaamisen. Virkkasin muovipussien säilytyspussukkaa. Joimme teetä, keskityimme töihimme, emme paljon jutellet,vaikka tarkoitus oli. Vastasin pariin tekstiviestiin,soitin pojalle armeijaan, siinä sosiaalisuuteni.
Mies katsoi televisio-uutiset, kuulin ne toiseen huoneeseen. Huonoja uutisia, pahalta kuulosti alkoholivammaisten vastasyntyneiden lisääntyminen.
Olen väsynyt. Menen nukkumaan, kello on kymmenen.
Olipa vaikea tehtävä. Pitää varmaan muokata vielä vähän ennenkuin lähetän tämän Kansanrunousarkistoon. Viimeksi kirjoittajia taisi olla 20 000, taidan muistaa väärin, voiko olla niin paljon.